Valmentajavalmennus

Vuonna 2023 valmentajavalmennuksen materiaalien perusteellisen uusimisen vuoksi ei järjestetä nettikoulutusta. Mikäli tarvitset virallisen tuomarin tittelin esimerkiksi sm-kisoissa tuomarina toimimista varten, olethan yhteydessä meihin sähköpostitse. 

 • Valmentajavalmennusohjelma tähtää tuomarointi- ja valmennustaitojen siirtämiseen sukupolvelta toiselle. Toiminta on nuorten nuorille pyörittämää ja se perustuu vapaaehtoisten, aiemmin kurssin käyneiden uutteraan työhön. Valmistuvien valmentajien toivotaan toimivan tulevaisuudessa kattavasti valmentajina, tuomareina ja kilpailujärjestäjinä ja vievän lajia eteenpäin.
 • Valmennus suoritetaan joko este- tai koulupuolelle. Voit osallistua kerrallaan vain jomman kumman lajin koulutukseen. Ikärajaa meillä ei ole, mutta yleinen ikäsuositus on 12-vuotiaasta eteenpäin.
 • Osallistujille ei ole tasovaatimuksia, mutta kokemusta keppihevosilla tai hevosilla valmentamisesta, kilpailemisesta ja/tai tuomaroinnista vaaditaan. Lisäksi tuntemus omasta lajista ja sen kilpailusäännöistä on välttämätöntä kurssin läpäisemiseksi. Koulutus sisältää suomenkielisiä kirjallisia tehtäviä, jotka perustuvat oheiseen kirjallisuuteen.
 • Kurssille pääsijät valitaan hakemuksen perusteella. Hakuprosessissa painotetaan
  • kokemusta tuomaroinnista + valmentamisesta
  • lajituntemusta
  • halua kehittyä ja näkemystä omasta tekemisestä
  • oman tekemisen kriittistä arviointia, omien vahvuuksien ja kehitettävien asioiden tunnistamista
 • Valmentajakoulutuksen käyneet saavat virallisen valmentajan tittelin. Yhdistyksen järjestämä kurssi ei kuitenkaan anna virallista toimilupaa tai tutkintoa. Tarkoituksena on tarjota koko maan laajuisesti yhä paremmin tehtäviensä tasalla olevia, aktiivisia valmentajia ja tuomareita ja näin nostaa yhteisön sisäistä tietotaitoa. Yhdistys ei ota vastuuta valmistuvien valmentajien tai tuomareiden toimista jatkossa.
 • SKHH ry pidättää oikeuden virallisen valmentajan ja tuomarin tittelin poisvetämiseen pysyvästi tai väliaikaisesti väärinkäytöstilanteissa. Lue lisää aiheesta täältä
 • Vuodesta 2020 alkaen aiemmin erillinen tuomarikoe integroidaan valmentajavalmennukseen omana tehtävänään. Näin pyrimme parantamaan valmistuvien valmentajien kykyä toimia myös tuomarin tehtävissä.Nettikoulutus 2023 ja 2024

Vuonna 2023 Valmentajavalmennuksen materiaalien perusteellisen uusimisen vuoksi ei järjestetä nettikoulutusta. Mikäli tarvitset virallisen tuomarin tittelin esimerkiksi sm-kisoissa tuomarina toimimista varten, olethan yhteydessä meihin sähköpostitse. 

Osallistuvien tulee olla yhdistyksen jäseniä ja maksaneet kyseisen vuoden jäsenmaksun (lue lisää liittymisestä täältä).  Ilmoittautuminen alkamisesta ja päättymisestä ilmoitetaan lähempänä. Kurssille valitaan mukaan hakemusten perusteella enintään 15 osallistujaa (ohjaajat voivat jättää täyttämättä paikkoja, mikäli hakijoissa ei ole soveltuvia), poislukien tutkintoaan toisella lajilla täydentävät. Ilmoittautumisjärjestyksellä ei ole väliä.  

Materiaaleja on uusittu viime vuosina perusteellisesti, joten mikäli olet suorittanut aiemmin toisen lajin, ole yhteydessä ohjaajiin hyväksilukumahdollisuudesta (tehtävät 1., 3. ja 4.).

Nettikurssin suoritus

Nettikurssi pidetään sähköisesti. Kokelaille lähetetään luettaviksi materiaaleja ja tehtäviä, jotka palautetaan sähköpostitse viimeiseen palautuspäivään mennessä. Kaikki palautukset tehdään tekstimuodossa, myös videovalmennuksen videoitava osuus on poistunut. Kustakin tehtävästä lähetetään palaute kurssilaiselle. Mikäli yksittäinen tehtävä vaatii täydennystä, saa sitä täydentää annetun palautteen perusteella, mutta maksimissaan kolme palautusta sallitaan. Ohjaajille varataan oikeus hylätä kokelas myös muista syistä mikäli he kokevat, että tämä ei ole kykenevä suorittamaan tehtäviä loppuun. 

Kaikki, jotka ovat palauttaneet tehtävät hyväksytysti, hyväksytään yhdistyksen listoille virallisina valmentajina.

Kouluttajat

Kouluttajat ovat aiemmin vastaavan koulutuksen saaneita harrastajia. Kaikki valmistuneet ovat erittäin tervetulleita liittymään kouluttajatiimiin ja tekemään materiaaleja. Tänä vuonna ohjaajina toimivat Liisa, Jasmin, Venla, Jenni, Oona ja Päivi.

Lähetäthän kaikkien tehtävien vastaukset alla olevaan osoitteeseen. Samaan osoitteeseen myös kaikki tiedustelut ja kysymykset.

valmentajavalmennus@skhhry.fi

Käsiteltävät aiheet:

 1. Lyhyt tutustuminen keppihevosvalmennuksen pedagogiikkaan (palautus: 1.7.)
 2. Lajikohtainen tehtävät (palautus: 8.7.)
  a) Kouluratsastus
  b) Esteratsastus
 3. Keppihevosharrastajan fysiikka ja kehonhuolto (palautus: 12.7.)
 4. Tuomaroinnin haasteet ja tilanteissa toimiminen (palautus: 14.7.)
 5. Videovalmennus (Oman lajin tehtävän mukaisesti) (palautus: 28.7.)

Muistattehan laittaa tehtäviänne palauttaessa ilmoittautumisnimenne mukaan!

Ilmoittautuminen nettikurssille:

Ilmoittautuminen on päättynyt vuodelle 2022. Vuoden 2024 ilmoittautuminen alkaa toukokuussa 2024.

Löydät täältä vuoden 2022 kurssille hyväksytyt ja hyväksytysti suoritetut tehtävät.

Ilmoittautuminen on sitova! Kurssista pääsee läpi suoritettuaan kaikki tarvittavat osakokeet ja -tehtävät. Voit osallistua vain joko este- tai kouluosuuteen yhdellä suorituskerralla ja kaikki lajikohtaiset on tehtävä kyseisestä lajista.