Yhdistyksen jäsenenä saat etuja ja olet osana keppihevosharrastajia.

Viralliset näyttelyt

Näyttelyiden tarkoitus on vertailla yksilöiden ominaisuuksia, kilpailla niiden ulkonäöstä ja saada palautetta kättensä jäljestä.

Sivun sisältö

Tietoa näyttelyistä

Näyttelyitä järjestetään hevosille, koirille, kissoille, kaneille, jyrsijöille sekä myös keppihevosille tarkoituksella vertailla yksilöiden ominaisuuksia, kilpailla niiden ulkonäöstä ja saada palautetta kättensä jäljestä. Keppihevosille pidetään virallisia näyttelyitä, joita varten on valittu asiansa osaavat, koulutetut näyttelytuomarit. Näyttelytoiminta on SKHH ry:n alaista, mutta toiminnan pyörittäjinä ja virallisina valvojina toimivat yhä tuomarimme. Epäviralliset näyttelyt toimivat samaan tapaan kuin virallisetkin, mutta niissä kuka vain saa toimia tuomarina. Kukaan muu kuin virallinen tuomari ei voi kuitenkaan jakaa virallisia arvonimiä.

Ohesta löydät viralliset näyttelytuomarimme, jotka auttavat ja vastaavat kysymyksiin mielellään. Heihin saa yhteyden sähköpostitse joko nayttelyt@skhhry.fi tai alla olevista osoitteista. Näyttelytoimikunnalla on myös oma instagram-tili.

Virallisina tuomareina toimivat

Saija @vaellustallikouta
Varja @varjanvalakia
Cindy @kht_angloarabi
Noora @cataractanponit
Simba @simbashorses
Elina @routarouncey

Daisy epäaktiivinen
Solku epäaktiivinen
Jivvy epäaktiivinen
Anni epäaktiivinen

Viralliset näyttelyt pähkinänkuoressa

Näyttelyitä järjestetään sekä netissä (URL) että oikeassa elämässä (IRL). Virallisten näyttelyjen järjestäminen alkaa siitä, kun joku henkilö on kiinnostunut järjestämään näyttelyt. Tällöin hän ottaa ensin yhteyttä johonkin tuomareista ja tiedustelee, olisiko tämä tuomari kiinnostunut tuomaroimaan näyttelynsä. Mikäli vastaus on myöntävä, mikä yleensä tarkoittaa, että tuomarin järjestäjälistalla on tilaa, alkavat he suunnitella näyttelyitä. Yleensä siihen sisältyy esimerkiksi päivämäärän päättäminen, kun kyseessä on URL-kilpailut, kuinka monta hevosta saa osallistua luokkaa kohden ja niin edelleen. Tarkemmat ohjeet näyttelyn järjestäjälle löytyvät alhaalta. Kun tärkeimmät asiat ja päivät on lyöty lukkoon, luodaan näyttelyille kilpailukutsu omille nettisivuille, missä myös itse kilpailut käydään. Kun kilpailukutsu on luotu, kuka tahansa harrastaja voi ilmoittaa hevosensa ohjeiden mukaan näyttelyyn. Näyttelykohtaiset ilmoittautumisohjeet tulee olla selkeästi kilpailukutsussa esillä.

Näyttelyssä voi olla eri luokkia eri ikäisille ja rotuisille hevosille. Kun viimeinen ilmoittautumispäivä eli “vip” koittaa, ilmoittautuminen suljetaan, eikä uusia hevosia oteta enää mukaan. Tämän jälkeen virallinen tuomari arvostelee hevoset ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen. Lisäksi hevosille annetaan arvonimet ja kaikki osallistujat saavat pisteytetyt sekä sanalliset arvostelut, hylättyjä lukuun ottamatta. Arvonimet saa lisätä hevosen sivuille merkkinä näyttelymenestyksestä. Näyttelyn kaikkien luokkien LKV1:set eli luokkavoittajat otetaan mukaan BIS-kehään, jossa valitaan koko näyttelyiden paras hevonen. IRL-näyttelyissä toimitaan samaan tapaan, mutta näyttelyhevoset ovat pääosin pidemmän aikaa näyttelyalueella. Mikäli näyttelyitä tuomaroi joku muu kuin virallinen tuomari, ei virallisia arvonimiä voida jakaa. Näyttelytuomarit ja heidän yhteystietonsa löytyvät ylempää.

Virallisissa URL-näyttelyissä vaaditaan hevoselta selkeä tietopaketti, josta löytyy hevosen nimi, ikä, rotu, sukupuoli ja selkeät kuvat vähintään edestä ja molemmilta sivuilta, sekä kuva, jossa harja näkyy hyvin. Lisäkuvat hevosesta eivät ole pakollisia, mutta ovat aina plussaa ja helpottavat tuomarin työtä.
Näyttelykohtaiset ilmoittautumisohjeet löydät aina näyttelyilmoituksesta.

Näyttelykuvissa hevosen pääosan on näyttävä kokonaan ja selkeästi, hevosella ei saa olla varusteita päällään, eikä sivukuvissa harja saa peittää pientäkään osaa arvosteltavasta puolesta, lukuun ottamatta harjallista kuvaa, jolloin koko harjan tulisi näkyä mahdollisimman hyvin. Tarkistathan että kuvat ovat tarpeeksi isoja ja ettei hevosen edessä ole mitään, kuten risuja, heinää, yms. Liian tummat, valottuneet, heilahtaneet tai muokatut kuvat voivat myös johtaa hylkäykseen. Tarkistathan että vaaditut kuvat on otettu suoraan sivulta tai edestä, eivätkä viistosta.

Miten kaikki alkoi?

Virallinen näyttelytoiminta alkoi alun perin noin vuonna 2004 ja jatkui sitten useamman vuoden eteenpäin hyvinkin aktiivisena. Ylipäätään näyttelyiden virallistaminen juontaa juurensa virtuaalikoira- ja virtuaalihevosmaailmaan, jonka parissa moni silloinen keppihevosten virtuaalimaailmassa vaikuttanut henkilö puuhaili. Joitakin keppihevosten arvonimiä on lainailtu ja muunneltu myös juuri muiden virtuaalieläinpiirien innoittamana. Vaikka keppihevostelijoiden määrä oli tuolloin melko vähäinen – ja vielä harvemmalla oli kotisivut – oli kuitenkin mahdollista pitää kuukausittain useampiakin näyttelyitä. Koska piirit olivat pienet ja samat hevoset pyörivät lähes kaikissa näyttelyissä, sen ajan hyvätasoiset keppihevoset pääsivät valioitumaan nopeasti. Sukkahevoset olivat selvästi yleisempiä näyttelyissä kuin nykyään ja muutama puuhevonenkin (joka nykyään olisi suuri harvinaisuus) oli mukana. Myös IRL-näyttelyitä on jo ensimmäisinä vuosina pidetty. Voi siis vain todeta, että kauas ollaan noista ajoista tultu! Tuomareita oli alkuvuosina reilusti, osa erikoistuneita kantakirjaukseen, joka tosin oli suhteellisen lyhytaikainen ilmiö virallisen näyttelytoiminnan rinnalla. Virallisempia sivustoja perustettiin samaan aikaan näyttelytoiminnan alkaessa: SKPR eli Suomen Keppihevosrekisteri (jonka alaisena nimestä huolimatta virallinen näyttelytoiminta jonkin aikaa toimi ja jolta Kep Mva Fn-arvonimeä piti alun perin erikseen anoa), sen rinnalle SKPR KTK eli kantakirja, SKY eli Suomen Keppihevosyhdistys (nykyinen SKHH ry), KK eli KeppisKlubi sekä KK Kepru eli Kisakeskus Kepru. Monet näistä ovat lakkauttaneet toimintansa jo aikapäiviä sitten, mutta ehkä tulevaisuudessa joitain samantyylisiä sivustoja saataisiin taas pystytettyä. Jossain vaiheessa pystyssä oli myös sertilista, jonne sai ilmoittaa hevosensa näyttelyistä saamat arvonimet, mutta listan ylläpitämisen työläys johti listan lakkauttamiseen. Virallisten näyttelyiden määrä väheni vuoden 2008 paikkeilla tuomarimäärän jo muutenkin vähennyttyä, ja viimeisten tuomarien innostus toimintaa kohtaan lopahti tai he yksinkertaisesti kasvoivat pois tästä hommasta. 

Toiminta hiipui 2010-luvulla ja muutamia virallisia tuomareita koulutettiin vuosien varrella. Vihdoin vuonna 2019 kirjoitettiin virallisten näyttelyiden sääntökirja. Vuonna 2020 taas näyttelytoimikunta teki uuden näyttelytuomarikoulutuksen.

Miten niin “viralliset” näyttelyt?

Tätä ihmetellään ja kyseenalaistetaan aika ajoin, kyse on yksinkertaisesti aika lailla perinteestä ja muutaman ihmisen käsissä syntyneestä käytännöstä. Alussa harrastajia oli vähän ja kun sitten muutama henkilö kehitteli idean virallisesta näyttelytoiminnasta virtuaalikoiramaailmaa mukaillen, muut harrastajat ottivat idean hyvin vastaan eikä asiasta sen kummempaa haloota syntynyt. Nykyään olisi todennäköisesti vaikeampaa parin ihmisen “kaapata valta” tuosta noin vain, mutta tuolloin se onnistui – eikä se tietenkään ole mikään negatiivinen asia, ilman näitä uranuurtajia virallista näyttelytoimintaa, kun ei ehkä olisi ollenkaan tai se olisi hyvin erilaista. Ideana siis oli saada yhteinen systeemi, joka toisi niinkin arkiseen harrastukseen kuin keppihevoset, vähän lisäjännitystä, lisäisi yhteisöllisyyttä ja edistäisi URL-toimintaa. Kun kaikki tietäisivät, mitä esimerkiksi KMF keppihevosen nimen edessä tarkoittaa, siitä voisi olla hyötyä vaikkapa hevosta myydessä tai tarjotessa hevosta jalostukseen. Näin kävi, ja virallisista näyttelyistä tuli nopeasti suosittuja. Välillä näyttelytoimintaa tulee kyseenalaistamaan joku, jonka mielestä on ok jaella itse epävirallisissa näyttelyissään arvonimiä tuosta noin vain, koska siinä ei muka ole mitään väärää. Se on kuitenkin epäreilua niitä kohtaan, jotka oikeasti näkevät vaivaa ilmoittaakseen hevosensa näyttelyyn ja tehdäkseen aina vain parempia hevosia siinä toivossa, että jonain päivänä se oma hevonen olisi ansainnut nimensä eteen KMF- tai Fn-tittelin. Epävirallisena tuomarina virallisten arvonimien jakaminen on myöskin epäreilua niitä tuomareita kohtaan, jotka ovat nähneet aikaa ja vaivaa saadakseen virallisen näyttelytuomarin pestin.

Arvonimet & valioituminen

Viralliset näyttelyt erottaa epävirallisista juurikin arvonimet, joita ei siis saa epävirallisissa näyttelyissä jaella. Kuten aiemmin kerrottiin, arvonimiä on lainattu virtuaalikoirien maailmasta. Alla selitykset jokaisesta arvonimestä ja FN- ja KMF-titteleistä.

MVA-sert eli muotovalio-sert

annetaan näyttelyissä luokkavoittajille (eli yleensä BIS-sijoille päässeille), mutta vain täysi-ikäisille oriille tai tammoille. Ruunat eivät voi vastaanottaa MVA-sertiä. HUOM! Varsoille ei jossain vaiheessa myönnetty MVA-sertiä, sillä varsojen katsottiin olevan “liian nuoria” valioitumaan. Käytäntö muuttui myöhemmin sellaiseksi, että varsat voivat myös saada MVA-sertin ja täten valioitua varsaiässä. Jos kuitenkin joku päättää tehdä varsasta niin sanotun aikuisversion, kaikki sen mahdollisissa näyttelyissä ansaitsemat sertit ja arvonimet mitätöidään. Pienet muutokset, kuten vaikkapa merkin lisääminen hevoselle, eivät todennäköisesti johda sertien mitätöintiin.

irtoSERT

jaetaan kolmelle tai osallistujamäärästä riippuen kahdelle ensimmäiselle LKV-hevoselle. IrtoSERTin antaminen hevoselle osoittaa, että hevonen on myös MVA-sertin eli muotovaliuden arvoinen. IrtoSERTiä ei ole pakko jakaa kolmea kappaletta luokassa, jos jokin hevonen ei sitä tuomarin mielestä ansaitse. Ruunat eivät voi vastaanottaa myöskään irtoSERTiä.

KUMA eli kunniamaininta

jaetaan irtoSERTin vastaanottaneiden hevosten jälkeisille kolmelle hevoselle. KUMA-hevoset ovat lähes irtoSERTin arvoisia.

JS eli jalostukseen suositeltava

annetaan usein kaikille luokkaan osallistuneille, paitsi tietenkin ruunille. JS:ää jaetaan reilusti, sillä ei todennäköisesti ole olemassa niin huonoa hevosta, ettei sille voisi jakaa JS:ää.

Sijoitusarvonimet:

BIS eli Best In Show

Näyttelyssä kaikkien luokkien voittajat pääsevät kilpailemaan BIS-kehään näyttelyn parhaan hevosen tittelistä. BIS-sijoja on yleensä korkeintaan viisi. Ruunat pääsevät BIS-kehään vain KUMA-arvonimellä, sillä ne eivät voi vastaanottaa irtoSERTiä, saati sitten MVA-sertiä.

LKV eli luokkavoittaja

jaetaan osallistujamäärän mukaan. Vain LKV-sijalla oleva hevonen voi vastaanottaa sertejä.

Valioarvot:

Fn eli Finest

Finest on hevosen nimen eteen liitettävä lyhenne, joka kertoo hevosen olevan valioitunut lähes Kep Mva FN -tasolle. Finest-arvonimeen vaaditaan joko

  1. 1 x MVA-sert ja 2 x irtoSERT
  2. 3 x irtoSERT.
  3. 2 x MVA-sert ja 1 x irtoSERT
Kep Mva Fn eli Keppihevos Muotovalio Finest

kaikkein korkein mahdollinen arvo, jonka virallisia näyttelyitä kiertänyt hevonen voi saada. KMF-arvon saatuaan keppihevonen ei saa enää osallistua virallisiin näyttelyihin. Kep Mva Fn:n saa myös liittää hevosen nimen eteen, kun hevonen on kerännyt irto- ja MVA-sertejä jommalla kummalla seuraavista tavoista:

  1. 2 x MVA-sert ja 2 x irtoSERT
  2. 3 x MVA-sert.

SÄÄNTÖMUUTOKSIA 25.8.2015

Risteytys- ja tilastohevoset eivät voi osallistua virallisten näyttelyiden luokkiin, vaan risteytyksille on järjestettävä omat erikseen risteytyshevosille tarkoitetut luokat näyttelyiden ohessa. Risteytykset eivät voi myöskään vastaanottaa arvonimeä JS (=jalostukseen suositeltava). Menneiden vuosien aikana risteytyshevosten arvostelu on aiheuttanut virallisille tuomareille harmaita hiuksia, sillä rodun sijalla lukeva “tilastohevonen tai risteytysponi” ei tue mitään rotumääritelmää ja siten vaikeuttanut tasapuolista tuomarointia.

SÄÄNTÖMUUTOKSIA / TARKENNUKSIA 27.9.2017

URL-näyttelyiden kuvavaatimuksiin lisätty harjan näkyminen.
Tuomarin tulee antaa jokaiselle osallistuneelle, hylättyjä lukuun ottamatta, arvostelut myös URL-näyttelyissä.
Arvostelukaavakkeesta tulee kaikille virallisille tuomareille ja – näyttelyille sama. Se sisältää sekä kirjallisen että pisteytetyn arvostelun, jotka molemmat tulee tuomarin täyttää. Hevosten sijoitukset määräytyvät niiden saamien pisteiden yhteenlasketun luvun perusteella, tasapelin sattuessa tuomari päättää hevosten paremmuusjärjestyksestä.

Jos haluat järjestää viralliset näyttelyt, sinun on ensin otettava yhteyttä viralliseen tuomariin ja kysyttävä, josko hän voisi tuomaroida näyttelysi (Suomen keppihevosfoorumilta löytyy tuomareiden jonotuslistat, joista näet, onko jollain tuomareista tilaa listoilla). Jos vastaus on myöntävä, voit alkaa yhdessä tuomarin kanssa sopimaan yksityiskohtia näyttelyistä.
Haluatko pitää jonkinlaiset erikoisnäyttelyt, esimerkiksi näyttelyt ravureille, shetlanninponeille tai kaupasta ostetuille? Yleisimmät näyttelyluokat ovat kangashevosille ja -poneille ja vielä tammat ja orit (ja joskus varsat) erikseen. Osallistujamäärä per luokka voi vaihdella viidestä vaikkapa kahteenkymmeneen, sitä suurempaa määrää voi tuomarin olla jo hankala käsitellä. Näyttelykutsuun on hyvä laittaa rajoite, jossa kerrotaan kuinka monta hevosta yksi ihminen voi ilmoittaa näyttelyyn: hyvä määrä on yksi tai kaksi, jotta mahdollisimman moni pääsee kisaamaan. Näyttelyyn ei kannata ilmoittaa tuomarin tekemää hevosta, sillä se hylätään saman tien. Myös hevosen ikä kannattaa tarkistaa: varsoiksi lasketaan 3-vuotiaat ja sitä nuoremmat orit sekä 4-vuotiaat ja nuoremmat tammat. Jos olet ilmoittamassa 2-vuotiasta oria luokkaan nimeltä “Kangashevosorit”, se hylätään, sillä kyseessä ei ole varsaluokka. Kun ilmoitat hevosta näyttelyyn, tarkista sen sivun osoite ja se, että hevosella on tarpeeksi selkeitä kuvia, joista on helppo arvostella. Suttuiset, kokoa 50 pikseliä x 50 pikseliä olevat kuvat johtavat vain turhaan hylkäykseen. Huomioithan etteivät Instagram ja Facebook -julkaisut käy hevosen kotisivuiksi.

VIRALLISET NÄYTTELYSÄÄNNÖT LUOTU 5.12.2019

Yhdistyksen virallisia näyttelysääntöjä tullaan käyttämään kaikissa virallisissa näyttelyissä tästä eteenpäin. Näyttelysäännöt ovat yhdistyksen näyttelytoimikunnan kokoamat ja yhdistyksen hyväksymät.

SÄÄNTÖMUUTOKSIA / LISÄYKSIÄ 7.5.2020

Yhdistyksen näyttelytoimikunta voi hyllyttää virallisen näyttelytuomarin toimiluvan, mikäli tämä tahallisesti tai toistuvasti toiminnallaan rikkoo yhdistyksen virallisia näyttelysääntöjä ja toimintatapoja. 

Näyttelytulokset julkaistaan yhdistyksen standardien mukaan viimeistään 4 viikkoa ilmoittautumisen sulkemisen jälkeen. Tästä voidaan joustaa erityistapauksissa

Ensimmäisten virallisten näyttelyiden jälkeen hevosta ei saa enää muuttaa, tai kaikki sen mahdollisissa näyttelyissä ansaitsemat sertit ja arvonimet mitätöidään. Pienet muutokset eivät todennäköisesti johda sertien mitätöintiin. Nämä käsitellään tapauskohtaisesti, joten muutoksia tehdessä kannattaa olla yhteydessä yhdistyksen näyttelytoimikuntaan.

Liian nopean valioitumisen estämiseksi näyttelyihin osallistumiseen on asetettu seuraavat rajoitukset:
Hevonen ei saa osallistua näyttelyihin jos
1) se on osallistunut saman kuukauden aikana jo yksiin näyttelyihin
tai
2) se on osallistunut edellisiin näyttelyihin, paitsi jos virallisia näyttelyitä ei ole järjestetty kahteen kuukauteen

Perinteisesti islanninhevoset ja vuonohevoset ovat kuuluneet poniluokkiin, kun taas haflingerit ja suomenpienhevoset hevosluokkiin, vaikka tätä ei olekaan virallisissa näyttelysäännöissä määritelty. Näyttelykohtaiset säännöt voi aina tarkistaa järjestäjältä.

LISÄYKSIÄ 3.5.2021

Virallinen tuomari ei voi arvostella omistamiaan keppihevosia, esittäjän ei ole pakko olla senhetkinen omistaja, kaksi pakollista etukuvaa, korvien asennon tarkennus, luokan minimikoko.

Näyttelymateriaaleja

Virallinen näyttelyiden tuomarointilomake.

Viralliset näyttelysäännöt

Yhdistyksen virallisissa näyttelyissä käytetään seuraavia keppihevosen anatomiakarttoja:
Keppihevosen anatomia
Kolmipalaisen keppihevosen osat

Teksti © Ellen, tekstiin lainattu Sigitiuksen kirjoittamaa Näyttelyt-tekstiä KK Keprun sivuilta sekä perustietoa arvonimistä -tekstiä. Tekstiä muokannut ja päivittänyt Solku 2017. Tekstiä uudelleen muokannut, täydentänyt ja päivittänyt Varja 2019-2020.